Koulushakilla on pitkät perinteet Porissa

Porin urheilutalon palloilukenttä muuttui keskiviikkona 27.3. päiväksi shakkiareenaksi, kun 47 kolmihenkistä joukkuetta saapui paikalle kamppailemaan Porin koulujoukkueiden mestaruudesta. Joukkueet jaettiin viiteen sarjaan: 1-4. luokkalaiset, 5-6. luokkalaiset, yläkoulut, jatkokoulut ja tyttöjen omaan sarjaan niille tytöille, jotka eivät halunneet pelata avoimessa kilpailussa.

– Koulushakkikisoja on Porissa järjestetty säännöllisesti jo 90-luvun alkupuolelta. Keväisin on perinteisesti pelattu joukkuekisa ja syksyisin henkilökohtainen kisa. Kaupunki on varsinkin viime vuosina suhtautunut kisoihin erittäin hyvin, ja kisat ovat päässeet koulujen vakituisen kilpailutoiminnan piiriin. Osallistujamäärät ovat vakiintuneet noin 150 pelaajan kummallekin puolelle, parhaimmillaan henkilökohtaisessa kisassa on ollut mukana 197 pelaajaa, kertoo Porin Shakinystävien pitkäaikainen puheenjohtaja ja koulushakkikisojen ideoija Veikko Valo.

Osa kisoihin osallistuvista on ensimmäistä kertaa shakkikisoissa, mutta mukana on myös paljon kokeneita kisakävijöitä. Kilpailu pelataan rennosti, mutta kuitenkin kaikkia shakin kilpasääntöjä ja etikettiä noudattaen. Pelit pyritään ratkaisemaan ilman kelloa, ja kello tuodaan paikalle vasta. jos kierros uhkaisi muuten venyä liian pitkäksi. Vaikka tunnelma kisapaikalla on lämmin, pelataan silti tosissaan. Voitoista iloitaan ja tappion hetki voi olla joskus karvas, kuten kaikkeen urheiluun kuuluu.

– Suurin osa kouluista osallistuu kisoihin mielellään, mutta ihan kaikista alueen kouluista ei ole löytynyt aktiivista vastuuhenkilöä joukkueiden kokoamiseen. Alkuvuosina kisa pelattiin lauantaisin jolloin siihen oli vaikeampi saada joukkueita, mutta arkipäivänä pelattava kisa tuo monelle toivottua vaihtelua jokapaiväiseen koulutyöhön, jatkaa Veikko.

Kisa on tärkeä myös kerhon kannalta, sillä se on toiminut vuosien varrella kipinänä monen nuoren shakkiharrastuksen aloittamiselle.

– Jossain vaiheessa koululaisia tuli PSY:n pitämään Shakkikouluun ja yleiseen kilpailutoimintaan paljonkin, mutta viime vuosina on ollut hieman hiljaisempaa. Aina näistä kisoista on kuitenkin jonkun verran pelaajia tullut vähintään kokeilemaan kerholle. Koulushakilla on Porissa potentiaalia vaikka kuinka, mutta kerhon resurssit uusien pelaajien houkutteluun ovat rajalliset. Tällä kertaa koitettiin jakaa mainoksia PSY:n Shakkikoulusta, ja toivottavasti mahdollisimman moni innostuu jatkamaan lajin parissa. Enemmän pitäisi pystyä jalkautumaan kouluihin, jotta shakin harrastamisesta saataisiin säännöllisempää, pohtii Veikko.

Vaikka suurin osa pelaajista ei ikinä päätyisi mukaan kansalliseen kilpatoimintaan, jää suurimmalle osalle loppuiäksi mieleen hyvät kokemukset shakista ja koulukisoista. Vuosien varrella Porin koululaiskisojen merkeissä shakkia on tuotu tutuksi tuhansille koululaisille, mikä ei koskaan voi olla huono asia.

Lisätietoja Porin shakkimahdollisuuksista koululaisille saat Porin Shakinystävien puheenjohtajalta Veikko Valolta (vege(at)shakkipori.fi) tai Suomen Shakkiliiton Porissa asuvalta palvelupäälliköltä Aleksi Olanderilta (aleksi.olander(at)shakkiliitto.fi

Kilpailun tulokset

Share on facebook
Jaa Facebookissa
Share on twitter
Jaa Twitterissä
Share on print
Tulosta sivu
Share on email
Lähetä sähköpostitse